בכל הקשור לדימוי עצמי- חשיבותם של איברי הפנים הינה מכרעת. הפנים הם האזור בגוף המרכז את מירב ההבעה, והם גם האזור המושך תשומת לב רבה ביותר בשל הצורך שלנו לתקשר זה עם זה במבט, בדיבור, או בכל הבעת פנים שונה. בפנים נמצאת כמות גדולה ביותר של שרירים קטנטנים, האחראיים ליצירת אלפי הבעות שונות. במקרה שבו אחד מאיברי הפנים גדול בצורה לא פרופורציונאלית או לא סימטרי, יכול הדבר לגרום להשלכות מרחיקות לכת על נוחותו של המטופל ודימויו העצמי. השאיפה לסימטריה בפנים היא שאיפה לא טבעית, שכן גוף האדם אינו סימטרי לחלוטין (לא בפנים ולא בשאר חלקי הגוף), אך המסרים שאנו מקבלים כל העת מהחברה שסביבנו הסוגדת ליופי סימטרי "קלאסי" הם שונים.
במקרים בהם נגרם למטופל סבל רב בשל צורתו של אחד מאיברי הפנים (כמו לדוגמא אזניים בולטות או אף עקום) יכול ניתוח פלסטי לשנות לחלוטין את אורח חייו ולהקל על סבלו בצורה דרסטית. כמובן שישנם גם מקרים בהם פונים מטופלים לניתוח פלסטי על מנת להשיב אל פניהם מראה צעיר יותר, להיפטר מכתמים, קמטוטים, עור נפול ולא חלק ועוד. במקרים אלו ישנה חשיבות רבה בהתייעצות מקדימה עם רופא מומחה על מנת להבין את השלכותיו של ניתוח כזה לעומקן.
כיום הולך ורווח תחום הניתוחים הפלסטיים בקרב גברים ונשים כאחד, כשגם גיל המטופלים נמוך משמעותית מבעבר. הפתרון של ניתוח פנים הפך בשנים האחרונות ללגיטימי, כשבראשם של ניתוחי הפנים המקובלים והשכיחים יותר צועד ניתוח האף.
כיום מציעה הרפואה הפלסטית את האפשרות לתקן למעשה כמעט כל איזור בפנים. גם הניתוחים הקטנים ביותר יכולים לחולל שינוי דרסטי, ולכן המגמה הכללית בעולם הכירורגיה היא less is more - ישנה מגמה לבצע שינויים שיראו טבעיים דווקא ללא זכר לניתוח. לפיכך כמובן על הכירורג המנתח לשלוט בידע אנטומי מחד ובראייה אסטטית מרחבית מאידך על מנת להגיע לתוצאות מושלמות.
ניתוחי אף הינם הניתוחים הנפוצים ביותר בתחום פלסטיקת הפנים כבר למעלה מעשרים שנים, אך עדיין מדובר בהליך מורכב למדי הדורש איש מקצוע מומחה. ניתוח אף מבוצע מתוך צרכים אסטטיים (חוסר שביעות רצון של המטופל מצורת אפו או חלילה עיוות של האף כתוצאה מפגיעה כלשהי או תאונה) או לחלופין מתוך צרכים בריאותיים (אף מעוות יכול ליצור קשיי נשימה). הרופא המנתח יכול לשנות פרמטרים שונים באפו של המנותח בזמן הניתוח, כמו גודל הנחיריים, גודל האף מידת עקמומיותו ועוד. חשוב לציין גם כי הגיל המינימאלי עבור מטופל בניתוח אף הוא 16 לבנות ו17 לבנים שכן לפני כן האף עדיין בשלבי התעצבות וגדילה.
הטיפול נעשה ללא חתכים חיצוניים (אלא אם מדובר בשינוי של הנחיריים). הרופא המנתח מטפל בסחוס ובעצם שבאף דרך הנחיריים. בעת הטיפול נמצא המנותח תחת סדציה: הוא אינו חש כל כאב אך מסוגל לתקשר. חשיבות ערנותו של המנותח בזמן ההליך היא גבוהה שכן במצב של הרדמה מלאה, מונשם המנותח באמצעות צינור המכוסה בסדין חיטוי. בצורה זו לא יכול הרופא המנתח להתרשם ממכלול צורת הפנים של המנותח, דבר שהינו הכרחי לקבלת תוצאות מדויקות.
לאחר הניתוח משוחרר המנותח לביתו תוך זמן קצר (לרוב בתוך יום). התחושה בתחילה היא של אף סתום כמו בזמן הצטננות שכן מצטברים באף כרישי דם הגורמים לסתימתו.
ההחלמה המליאה יכולה לארוך גם חצי שנה, כשבחודשים הראשונים מומלץ להימנע מפעילות מאומצת ומפגיעות באזור.
לרוב עובר הניתוח בהצלחה וללא סיבוכים. במקרים נדירים בלבד סובל המנותח מקשיי נשימה. ב5 אחוזים מכלל המנותחים מתעורר צורך בניתוח מתקן.
ניתוח מתיחת פנים נועד להחזיר לאזור הפנים והצוואר מראה צעיר ולתקן נזקי גיל, נזקים שנגרמו מחשיפת יתר לשמש או מעישון ממושך. במהלך הניתוח מבוצעת מתיחה של העור ע"י ביצוע מספר חתכים במקומות מוצנעים (בקו השיער למשל) ותפירתו בצורה מהודקת יותר. ישנם ניתוחי פנים אחרים- שעיקרם אינו כירורגי אלא עוסק בזריקות מילוי על מנת לטשטש חריצים וקמטים בולטים, מה שיוצר אפקט של פנים צעירות וחלקות יותר. ניתוח זה נעשה כמובן תחת הרדמה מלאה.
השחרור נעשה לאחר יום או יומיים בלבד לאחר ההליך. עשרים וארבע השעות הראשונות הו הקשות ביותר, במהלכן סובל המטופל מכאבים, ומתחושת חוסר נוחות קשה. פעמים רבות מגיב אזור הפנים בהיווצרות שטפי דם רבים המחייבים החדרת נקז (המוסר לאחר ימים ספורים). לאחר מכן חוזרת בהדרגה גמישותו של עור הפנים, אך החלמה מלאה לגמרי אורכת כחצי שנה.
הסיבוך הנפוץ ביותר בניתוח מתיחת פנים הוא היווצרות שטפי דם גדולים באזור הפנים. לעתים מצריך הדבר את החזרתו של המטופל אל חדר הניתוח, פתיחת התפרים וניקוז. בעיה זו קשורה במקרים רבים ללחץ דם גבוה ולכן יש להסדיר בעיות אלו לפני הניתוח. סיבוך נוסף, אם כי נדיר יחסית הוא היווצרות נמקים בקצוות העור. במקרה זה הגוף מחלים לבד, אך הדבר מאריך את תקופת ההחלמה. ציבור המעשנים הוא זה שנמצא בקבוצת הסיכון במקרה זה, כיוון שהעישון מפחית את קצב זרימת הדם לפנים. לפיכך מומלץ לחדול מעישון בתקופה הקודמת לניתוח וגם למשך תקופת ההתאוששות.
ניתוח הצמדת אוזניים נעשה מתוך שיקולים אסטטים. הליך זה ניתן לבצע גם בילדים צעירים יחסית על מנת למנוע מהם חוויות קשות וקשיים פסיכולוגיים במהלך התבגרותם הנובעות ממראם החיצוני. מדובר בהליך שאורכו נע בין שעה לשלוש שעות. בניתוח להצמדת האזניים אין כל התערבות במבנה האוזן הפנימי ובמערכות השמע. הניתוח מעצב את הסחוס וקפלי העור, כשבסיומו נעשים תפרים שאינם ניתנים להבחנה. התאוששות מניתוח הצמדת אזניים:
המטופל משוחרר אל ביתו כשהוא חבוש, עוד באותו היום. בימים הראשונים יתכנו כאבים באזור המנותח, המלווים בשטפי דם ותחושת חוסר נוחות.
במקרים נדירים בלבד נדרש ניתוח נוסף לתיקון, כאשר חוזק הסחוס גובר על השינויים הפלסטיים.
במקרים של לחיים שקועות עשוי להיווצר רושם "עייף" ונפול. הפתרון במקרים אלו נחלק לשני סוגים. במקרים המצריכים שינוי קטן בלבד במבנה הלחי מוזרק לשכבת השומן התת עורית פולימר סינטטי. תוך מספר שבועות נוצרת סביב החומר מעטפת המקבעת אותו באזור הלחיים. יש לחזור על טיפול זה אחת לכמה חודשים.
טיפול דרסטי יותר כולל שימוש בשתלים וקיבועם דרך חתך שנעשה בצד הלחי. הקיבוע נעשה באמצעות תפרים או ברגים, בהרדמה כללית.
במקרה של זריקות משוחרר המטופל אל ביתו לאחר ההליך. כשמדובר בהחדרת שתל נעשה התהליך בהרדמה כללית לכן יש לחכות מספר שעות בטרם ניתן לשחרר את המנותח לביתו.
תיתכן תזוזה של השתל, וכמו כן יתכנו בעיות עצביות שיתבטאו בשינוי בהבעות הפנים או קשיי דיבור זמניים. קיימת גם אפשרות שיתפתח זיהום בשתל.
בחלק ממקרים הללו הפתרון הוא הסרת השתל, והכנסתו מחדש כעבור מספר חודשים.